<BGSOUND loop=infinite src="http://cyberonehost.com/singgah.wma">

Tuesday, September 15, 2009

KURSUS BAKERI BERMULA!!!

Assalamualaikum,,,,BRA akan bermula, untuk memenuhi permintaan dari mereka yang berminat mempelajari pembuatan produk bakeri. Jadual kursus adalah seperti berikut:

03 Oct 09
Room 1 - Variety Bun & Donut (yuran RM 150)
Room 2 - Butter Cream Decoration -Kek Hantaran (yuran RM 150)

04 Oct 09
Room 1 - Variety Bread (yuran RM 150)
Room 2 - Chocolate Moist Cake, Lemon Cheese Cake & fruit Cake

10 Oct 09
Room 1 - Variety Croissant & Danish (yuran RM 150)
Room 2 - 3 Type Contenantal Cake (yuran RM 150)

11 Oct 09
Room 1 - Variety Tartlet, Muffin, Apple Pie & Cream Puff (yuran RM 150)
Room 2 - Basic Royal Icing Cake (yuran RM 150)

17 Oct 09
Room 1 - Pandan Layer Cake, Carrot Cake & Banana cake (yuran RM 150)
Room 2 - Butter Cream Decoration - Cartoon Animation ( yuran RM 150)

18 Oct 09
Room 1 - Variety Bun & Donut (yuran Rm 150)
Room 2 - # Type Contenantal Cake ( yuran Rm 150)

Kepada yang berminat , Sila Klik Disini untuk pendaftaran
http://cheffarid.com/?page_id=4

atau email ke faridalwi@yahoo.com
SMS ke no tel 019-3824067 (kursus yang diminati)

Friday, September 11, 2009

PENUBUHAN BAKERI RIA COLLAGE (BRC)

Assalamualaikum,,,telah separuh ramadhan berlalu, pada tahun ini terasa meriah sekali,,,ramai sungguh saya dengar usahawan baru yg menceburi perniagaan bakeri & kuih raya. Saya tak pasti,samada anda semua sedar atau tidak,,,perkembangan ini adalah sesuatu yg membanggakan pada diri saya, walaupun berlaku persaingan sengit, menghasilkan kuih raya yang bermutu dan sedap. ini akan memberikan peluang kepada pembeli memilih kuih yang pelbagai dipasaran. kerapkali juga saya menerima pertanyaan dari bekas2 pelajar BRa atau yg tidak pernah berkursus di BRA, semuanya saya akan beri jawapan yang seboleh mungkin memusakan hati mereka. bukan apa. prinsip saya, ilmu jangan disimpan, war2 kannya agar dapat memberi manafaat kepada semua, pada tahun ini,saya tiada kesempatan membuat kuih raya, kerana masa saya dihabiskan dengan mengurus BRA yang baru di Sibertel , Bandar Baru Bangi (BBB). Jika ada keizinanNYA, Insyaallah saya akan membuka Kolej Bakeri yang akan di kenali Bakeri RIA Collage (BRA) di sebidang tanah yang saya beli di Sg Tangkas BBB. Saya akan lengkapkan nya dengan perlatan bakeri terkini, dan akan merancang untuk memohon kelulusan MQA untuk pengiktirafan Diploma Saince Baking. yang silibusnya saya akan bangunkan mengikut keperluan industri bakeri. Majlis perasmian Kolej ini akan saya jemput semua bekas2 pelajar BRA, untuk bersama-sama saya meraikan penubuhan bakeri kolej saya. dan harapan saya, kolej ini akan dapat melahirkan lebih ramai lagi chef-chef baker yang profesional dan berkemahiran tinggi, sebagai menyahut cabaran bahawa bangsa kita setanding dengan orang lain. Walaupun belum berbincang dengan beberapa orang chef handalan, BRC berhajat untuk menjadikan mereka ini sebagai mentor kepada para pelajar saya. Antara yang dikenalpasti sahabat saya Master Chef Sabri Hassan & Chef Annuar
pada suku ketiga tahun 2010, saya akan merancang menjalinkan "twinning Program" dengan Universiti luar negara yang saya sudah dikenalpasti, sebagai tambahan pengiktirafan kepada para pelajar saya, agar mereka ini diiktiraf oleh sektor perhotelan pula.
Apapun, saya hanya merancang, dan Allah juga merancang, tetapi perancangan Allah adalah sebaik2nya.
Moralnya disini, kepada pembaca, tidak ada apa halangan cita-cita yang ingin dicapai, kiranya kita berusaha. Dan kiranya ada dikalangan tuan/puan mempunyai cita2, saya dengan rela hati, ingin menjadi sebahagian dari pelaksanaan cita2 tersebut. Insyaallah saya akan menjadi pendengar, dan jika terdapat idea saya yang memungkin perlakssaan cita2 tersebut menjadi lancar, saya sedia mengemukakannnya. hubungi atau email lah saya
Ampun maaf jika tulisan saya ini menimbulkan rasa keegoaan saya kepada pembaca semua. Tapi dari hati kecil saya, tidak terlintas untuk saya menjurus kearah menimbulkan riak diri kepada semua. tidak sama sekali. Kepada usahawan semua teruskan perjuanganmu, teruskan dengan redhaa, atas apa yg dilakukan,,utamakan dahulu untuk memberi manfaat kepada orang lain selain mengejar keuntungan yang diletakkan pada peringkat kedua.


Sekian ,,,,wassalam

Friday, September 04, 2009

Resepi Terbaru Chocolate Moist Cake Cheffarid

Assalamualaikum,,,sesuai dengan ketibaan hari raya pada tahun ni, saya ada la ubah suai resepi yg ada( orang perak cakap bega-begakan resepi tu). ini hanyalah idea saya, puan-puan boleh la tambah apa yang sesuai untuk menyedapkan lagi kek raya tahun ni.

A. Kuning Telor 5 biji (Tips:simpan telor semalaman dalam peti sejuk, senang nak asingkan kuning dan putih telor)
Gula Halus 110 gram
Susu UHT 125 ml

B. Butter/Margerin 180 gram

C. Putih Telor 5 biji
Gula Halus 110 gram

D. Tepong Gandum 150 gram
Coco Powder 35 gram
Baking Powder 5 gram

E. Susu Pekat Manis Secukup Rasa

Proses Kerja:
* Putar C hingga kembang - high speed
* Putar B hingga jadi putih - medium speed
* Masukkan A kedalam B, diikuti D - low speed
* Kemudian C digaulkan dengan A,B & D menggunakan senduk
* Akhir sekali masukkan E, sehingga puan-puan pasti sedap.
* Bakar pada suhu 180 C selama 25 minit pertama

Sekian,,,cubalah ye, tak faham boleh tanya saya nanti.
*

Makluman

Salam,,kepada semua,,salam ramadhan saya ucapkan,,,terdapat beberapa makluman yang ingin saya nyatakan disini.antaranya:

1. Kursus Intensif Perniagaan Bakeri - Train & Place
Setelah berusaha dan mengusulkan kursus tersebut. Adalah menjadi kekecewaan kepada pihak saya, kerana peruntukan yang di rancang untuk program tersebut, telah habis, sehubungan dengan itu, saya meminta maaf kepada semua yang telah mendaftar, kerana niat saya untuk melatih tuan/puan mengikuti kirsus sijil tersebut tidak kesampaian. sesungguhnya saya telah berusaha sedaya yang mampu untuk memberikan peluang kepada mereka yang berminat mendalami ilmu bakeri. Saya akan berusaha lagi, kira nya terdapat penganjur yang mempunyai peruntukan kewangan untuk pembiayaan tuan/puan mengikuti kursus di BRA.

2. Kursus Sijil Intensif Perniagaan Bakeri & Kursus Jangka Pendek Bakerti Ria Academy
Kepada mereka yang berminat mengikuti kursus tersebut atas pembiayaan sendiri, pihak BRA akan menganjurkan kursus tersebut selepas aidilfitri tahun ini, seawal mungkin pada awal Oktober 2009. Sehubungan dengan itu pihak BRA akan mengeluarkan jadual kursus tersebut di adalam blog ini.

Alahamdulillah, pada bulan Ramadhan tahun ini saya mendapat khabar, bahawa telah ramai usahawan samada pernah belajar di BRA atau tempat lain, telah memulakan perniagaan secara kecil-kecilan dirumah. Menjadikan produk bakeri yang halal akan bertambah banyak didalam pasaran pada masa sekarang. sedikit sebanyak perkara ini merujakan saya, kerana adalah menjadikan hasrat awal penubuhan BRA ini, untuk melahirkan lebih ramai lagi usahawan bakeri tercapai. Jika ada pertanyaan atau sebarang kemusykilan mengenai produk bakeri, sila lah hubungi saya atau chef-chef BRA untuk mendapat kan khidmat nasihat. Sekian

SELAMAT BERPUASA......