FARID BIN ALWI
PENGURUS BAKERI RIA ACADEMY
Berusia 34 tahun
Berpengalaman dalam bidang bakeri selama 12 tahun
Berkelulusan dalam bidang Electronic Instrumentation dari institut pengajian tinggi di Johor
Pengalaman bekerja:
ü Asst. engineer di True Tech (M) Sdn Bhd Johor Bharu
ü Menjadi chef di Hilton International Kuala Lumpur
ü Pegawai Penilai Dalam Kursus Junior Baker Level 1 dan Level 2 di Master Reach Network Bandar Baru Bangi
ü Pengurus Chelos Bakery Academy di Bandar Baru Bangi
ü Chef Baker di Jaya Jusco
ü Penolong Pengurus Bakeri Ria Sdn Bhd
ü Pengurus Bakeri Ria Academy
ü Berpengalaman mengajar dalam kursus bakeri selama 5 tahun
ü Membuat R & D untuk mencipta resepi terkini produk bakeri
ü Menjadi perunding perniagaan bakeri untuk Chelos Bakeri dan Jah Bakery di Bentong
PENDAHULUAN
Bagi menyahut seruan kerajaan yang meggalakkan rakyat Malaysia khususnya kaum Bumiputera melibatkan diri dalam bidang perniagaan, Bakeri Ria Academy telah mengambil insentif untuk membantu para usahawan dan individu yang berminat menjalankan perniagaan bakeri dengan merancang mengadakan kursus-kursus bakeri kepada mereka sesuai dengan pengalaman Bakeria Ria Sdn Bhd yang telah menceburi bidang ini selama lebih dari 20 tahun.
Selain daripada itu, Bakeri Ria Academy juga bersedia menjadi perunding kepada bakal-bakal usahawan yang memerlukan khidmat nasihat berkaitan stratei perniagaan, lokasi premis, modal dan peralatan yang diperlukan, strategi pemasaran dan promosi dan sebagainya.
PENGENALAN
Industri perniagaan berteraskan makanan kini semakin pesat membangun di Malaysia. Perubahan gaya hidup dan peningkatan taraf ekonomi khususnya rakyat di Malaysia adalah merupakan dua faktor penting yang menyumbang kepada amalan pemakanan yang sihat bagi orang ramai. Ditambah lagi dengan kepesatan taraf pendidikan dan kemudahan maklumat terkini, ianya telah menjadikan orang ramai semakin menitikberatkan soal pemakanan dalam kehidupan seharian dengan mengamalkan pemakanan secara seimbang dan berkhasiat.
Salah satu bidang pembekalan makanan yang sedang berkembang pesat dan mempunyai permintaan yang tinggi pada masa kini ialah bidang penyediaan Kek, Pastry dan Roti atau lebih dikenali dengan bakeri. Hasilan produk bakeri yang pelbagai jenis telah menjadi pilihan orang ramai yang mementingkan makanan yang segera dan bermutu. Malah, produk-produk bakeri juga amat senang didapati di mana-mana sahaja dan mudah disediakan.
Justeru itu, pertambahan bilangan pusat-pusat latihan dan akademi bakeri dapat dilihat dari masa ke semasa disebabkan adanya permintaan dari orang ramai yang semakin berminat mempelajari kursus pembuatan bakeri untuk kepentingan individu, keluarga ataupun perniagaan.
LATAR BELAKANG SYARIKAT
Bakeri Ria Sdn Bhd adalah sebuah syarikat milik penuh Bumiputera yang telah ditubuhkan pada tahun 1987, di bawah Akta Syarikat 1960. Terletak di No 33, Jalan Bandar 3, Taman Melawati , Hulu Klang, Selangor Darul Ehsan, Bakeria Sdn Bhd adalah merupakan sebuah perniagaan yang berteraskan pengeluaran dan pemasaran produk-produk bakeri di sekitar Lembah Klang. Selain daripada itu, syarikat juga terlibat dalam menganjurkan kursus-kursus bakeri kepada Persatuan Wanita dan badan-badan bukan kerajaan.
Pengurusan syarikat diterajui oleh Tuan Hj Azmi Bin Md Jaib, yang mempunyai latar belakang pendidikan serta pengalaman yang luas dalam perniagaan Bakeri. Malah. beliau turut mempunyai kelulusan dalam bidang Teknologi Makanan dari ITM dan Ijazah Pentadbiran Perniagaan dari salah sebuah universiti di luar negara.
Sehingga ke hari ini, Bakeri Ria sudah pun mempunyai 2 buah cawangan yang beroperasi di Merlimau, Melaka dan di Pangsapuri Sri Penara, Bandar Tasik Permaisuri, Kuala Lumpur.
Selain daripada itu, Bakeria Sdn Bhd juga telah menubuhkan sebuah pusat latihan bakeri yang dikenali sebagai Bakeri Ria Academy. Tujuan penubuhan akademi ini adalah untuk memberi peluang kepada orang ramai mempelajari bidang pembuatan dan perniagaan bakeri. Malah, Bakeri Ria Academy juga turut menyediakan perkhidmatan perundingan kepada bakal-bakal usahawan yang berminat untuk menceburi bidang perniagaan bakeri. Akademi ini juga turut mempunyai senarai resepi-resepi terkini di mana pihak Bakeri Ria Academy telah pun mewujudkan bahagian penyelidikan (R & D) untuk meningkatkan kualiti dan standard sesuatu produk.
TERAS PERNIAGAAN
BAKERI RIA SDN BHD
Pengeluaran Produk Bakeri
Pemasaran dan Promosi Produk
Pemasaran Bahan Mentah Bakeri
BAKERI RIA ACADEMY
Kursus Jangka Pendek Bakeri
Kursus Jangka Panjang Bakeri
Kursus Pengurusan Bakeri
Khidmat Perundingan Perniagaan Bakeri
Penyelidikan Produk (R & D)
Kursus MLVK (Tahap 1 dan 2)
(dalam proses permohonan)
SENARAI KURSUS BAKERI
1. KURSUS VERITY BUN & DONUT
a) BUN
· Cheese Bun
· Tuna Bun
· Coconut Bun
· Red Been Bun
· Cheese Stick Bun
· Sausage Bun
· Sausage Roll Bun
· Mini Pizza
· Sausage Cutter Bun
· Butter Bun
· Cheese Twist Bun
· Pizza Twist Bun
· Mexican Bun
b) DONUT
· Donut Sugar
· Donut Sausage
· Donut Red Bean
· Donut Chocolate Rice
· Donut Color Rice
· Donut Almond Dice
2. KURSUS VERITY BREAD
· Butter Bread
· Pandan Roll Bread
· Potato Bread
· Cheese Bread
· Cinnamon Bread
· Chocolate Bread
· French Loaf Bread
· Whole Meal Bread
3. KURSUS CAKE DECORATION – Part 1
· Topping/Layer
· Rose Flowers
· Tirai
· Daun
· Color Technique
· Cream Writing
4. KURSUS CAKE DECORATION – Part 11
· Wedding Cake
· Birthday Cake
5. KURSUS VERITY MINI CREAM CAKE, SWISS ROLL & MUFFIN
· Mini Cream Cake
· Triangle Cream
· Square Cream Cake
· Cream Slice Cake
· Chocolate Swiss Roll
· Almond Vanilla Muffin
6. KURSUS FRESH CREAM CAKE
· Black Forest Cake
· Blueberry Cake
· Fruit Flan Cake
7. KURSUS VERITY SPECIAL CAKE
· Chocolate Moist Cake
· Cheese Cake
· Chiffon Cake
8. KURSUS CROISSANT & DANISH PASTRY
· Plain Croissant
· Cheese Croissant
· Sausage Croissant
· Apple Danish
· Blueberry Danish
· Red Bean Danish
· Cinnamon Roll Danish
· Tuna Danish
· Pizza Danish
9. KURSUS VERITY TARTLET, PANDAN LAYER & CREAM PUFF
· Egg Tart
· Apple Tart
· Blueberry Tart
· Fruit Tart
· Pandan Layer Cake
· Chocolate Cream Puff
· Swan Cream Puff
· Round Cream Puff
10. KURSUS VERITY COOKIES
· Roll Tart
· Cutter Tart
· London Almond
· Chocolate Chip Cookies
· Almond Toast
· Hup Tow Saw
11. KURSUS BASIC ROYAL ICING
· Topping
· Cover
· Color Technique
· Top Decoration
· Skirting
12. KURSUS VERITY CAKE
· Banana Cake
· Fruit Cake
· Butter Cake
· Brownies Cake
· Apple Cake
13. KURSUS CONTINENTAL CAKE
· Strawberry Moose Cake
· Tiramisu Cake
· Chocolate Mocha Cake
14. KURSUS FRUIT CARVING
· Water Melon Carving
· Papaya Carving
· Verity Fruit Carving