Assalamaualaikum, dalam Tag Box lepas, ada seorang pembaca yang menghantar pertanyaan bagaimana untuk menambahkan jangka hayat kek. so disini saya ingi berkongsi pengetahuan, apa yang saya tahu selama ini. Dalam industri Bakery kebanyakan perniagaan mereka menggunakan
Pottasium Sorbate, sejenis bahan kimia daripada perahan jus limau. mengikut penadapat seorang Prof USM(Prof Azmi) perahan air limau mengandungi PH 7, akan menjadikannya bersifat alkali dan berfungsi sebagai Nutrilise untuk menhalang bakteria daripada membiak didalam kek.Dalam masakan pula, rakan saya chef Rahman ada memberitahu, yang kebanyakan makanan akan di masukkan
Citrone Acid (asalnya daripada perahan air limau juga).
Sehubungan dengan itu, saya meminta jika terdapat dikalangan bekas pelajar BRA, atau sesiapa saja, yang ingin menambahkan jangka hayat kek, cuba guna perahan air limau (Limau Purut atau Lemon). Lagi satu, Handling kek selepas pembakaran hendaklah menggunakan Hand Glove, supaya bakteria pada tangan tidak berjangkit ke atas kek.Itu saja untuk kali ini....