<BGSOUND loop=infinite src="http://cyberonehost.com/singgah.wma">

Thursday, June 08, 2006

Resepi Scones Chef Farid

A. 240 gram Tepung(Low Protein Flour)
1 sudu Baking Powder
20 gram Milk Powder(susu anak pun boleh)
5 gram Cinnamon(serbuk kayu manis)
Sedikit garam
40 gram Gula halus

B. 45 gram Butter

C. 150 ml Fresh Cream

D. 90 gram Raisin

Proses Kerja:
a. Gaulkan dahulu bahagian A,
b. Masukkan A kedalam Mixer bersama B
menggunakan Low Speed, adun hingga sebati
c. Masukkan C, adun hingga sebati-Low Speed
d. Akhir sekali, masukkan D - Low Speed
e. Rehatkan dough selama 15 minit
f. Uli dough berbentuk selinder, potong
menggunakan pisau setebal 20mm
g. Sapukan dengan kuning telur, bakar
pada suhu 180 C, selama 15 mint pertama.

Selamat Mencuba........

3 Comments:

At Thursday, 08 June, 2006, Anonymous Anonymous said...

Fresh Cream tu yang non-dairy whipping cream yang kita buat kek tu ke? guna yang belum diputar ke atau yang sudah diputar?

 
At Thursday, 08 June, 2006, Blogger cheffarid said...

dfdgrhr

 
At Thursday, 08 June, 2006, Blogger mama shada said...

chef..kalo nk resepi cheese cake bleh kasi tak?? heheh

 

Post a Comment

<< Home