<BGSOUND loop=infinite src="http://cyberonehost.com/singgah.wma">

Thursday, March 15, 2007

Cara Mengetahui Kek Yang Mengandungi Arak

Assalamualaikum
Pengalaman bekerja di Hotel telah memberi pengalaman yang ingin saya kongsikan bersama pembaca semua. Saya pernah di lemparkan dengan kek yang saya buat kerana tidak mencampurkan wain atau rum.Rasa bersalah sentiasa menghantui kerana bersubahat untuk menghidangkan makanan yang tidak halal kepada orang Islam yang lain. Dengan itu saya berhenti kerja, coz saya rasa ada tempat lain lagi,yang boleh saya dapat rezeki yang halal.
Disini saya perturunkan, bagaimana ingin mengetahui kek yang kita makan mengandungi bahan tersebut. Apabila kek yang ada wain, rasanya seakan-akan masam sedikit. Puas saya fikirkan macaman nak memperjelaskan lagi rasanya.ok la,pernah tak buat Sponge Cake ( Sponge Cake Mix 100 gram, Air 100ml, Telur 100 ml dan Minyak 100 ml), kalau pernah cuba gantikan air dalam resepi, dengan air Pep.. atau Coke. Hasilnya kek kita akan terasa masam-masam sedikit seperti kek yang ada wain. Cubala buat, dan simpan "rasa" itu supaya kita akan lebih berhati-hati lagi dimasa akan datang, dan beritahu rakan2 atau saudara mara. Sekian

85 Comments:

At Friday, 16 March, 2007, Anonymous Lee Lin said...

salam, terima kasih chef atas tips ini.. saya sedih terlalu ramai chef dan waiter Islam bekerja di hotel dan mensubahatkan diri dgn arak, mungkin termasuk sepupu saya sendiri (seorang chef di singapura). hingga dlm buku chef wan pun resepi²nya SELAMBA mengandungi alkohol. boleh chef farid beri cadangan kalau resepi yang berisi wine/rum... kita hendak substitute kan dengan apa? ps: bbrp kali bercadang nak join kelas di bakeri ria, hajat belum kesampaian :)

 
At Monday, 19 March, 2007, Anonymous ciqda said...

betul tu lee lin, ciqda pun terkejut dengar perkara ni n tanya kat anak yang pernah buat praktikal kat hotel pun kata perkara yang sama. risau pulak memikirkan yang banyak organisasi mengadakan berbagai function n pelajar-pelajar yang membuat latihan praktikal kat hotel-hotel.
Masalah ni!

 
At Monday, 19 March, 2007, Blogger cheffarid said...

tima kasih ciqda.buat Lee lin, jika dalam rsepi terdapat wain.awak boleh abai kan penggunaanya.tak menjejaskan kek

 
At Monday, 19 March, 2007, Blogger Kak Long Cyber said...

Salam Chef Farid,

Terima kasih atas penjelasan mengenai arak dlm kek, dan bagaimana cara untuk men"detect" kek yg mengandungi bahan non-halal ni.. mmg tips yg bagus.. nampak kena elakkan memakan kek kat function makan2 kat hotel.. amik puding2 jer ler.. hehehe

wbgmnpon, bagaimana pulak colourings/colour paste? semua halal atau ada jenama yg tidak halal? especially wilton tu halal ke? sbb sy tgk ramai yg guna colour paste tu dalam resipi mereka..

p/s: sy baru nak menceburi bidang baking membaking, so sebelum tersilap, elok ler sy kenalpasti bahan halal dan non-halal seawalnyer..

 
At Friday, 02 November, 2007, Anonymous Hydrocodone said...

S5d011 The best blog you have!

 
At Saturday, 03 November, 2007, Anonymous personal amp small business loans on yahoo said...

86LVtB Thanks to author.

 
At Saturday, 03 November, 2007, Anonymous alpha blondy 2005 tour said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

 
At Saturday, 03 November, 2007, Anonymous fioricet delivered on saturday said...

Wonderful blog.

 
At Saturday, 03 November, 2007, Anonymous celebrex 2003 sales said...

Thanks to author.

 
At Saturday, 03 November, 2007, Anonymous united states insurance agency said...

Hello all!

 
At Saturday, 03 November, 2007, Anonymous cheap phentermine at our canadian pharma said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

 
At Saturday, 03 November, 2007, Anonymous no online order prescri said...

Thanks to author.

 
At Sunday, 04 November, 2007, Anonymous 1 hcl tramadol said...

Nice Article.

 
At Sunday, 04 November, 2007, Anonymous generic xanax names said...

Magnific!

 
At Sunday, 04 November, 2007, Anonymous cheap phentermine buy pharmacy online now said...

Magnific!

 
At Sunday, 04 November, 2007, Anonymous JohnBraun said...

SA80BL write more, thanks.

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous countrygirl story sex said...

Wonderful blog.

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous dragonball sex pictures said...

Magnific!

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous animal sex famr said...

Please write anything else!

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous legal sex teen said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous how to have pain free anal sex said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous sex acts withanimals said...

Please write anything else!

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous ebony sex star said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous oral sex pregancy said...

Please write anything else!

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous beautiful sex japan said...

Hello all!

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous beach video sex said...

Wonderful blog.

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous couple sex vacations said...

Please write anything else!

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous hot transexual sex said...

Magnific!

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous rachel ligon sex said...

Thanks to author.

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous news woman sex said...

Hello all!

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous dog women sex said...

Hello all!

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous free mature porn clips said...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous brazil sex workers said...

Lottery: A tax on people who are bad at math.

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous boob cum sex said...

Please write anything else!

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous ager sex teen said...

Suicidal twin kills sister by mistake!

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous japerness force sex said...

Build a watch in 179 easy steps - by C. Forsberg.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous hypnotiq alcohol said...

Save the whales, collect the whole set

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous cialis eye floaters said...

Lottery: A tax on people who are bad at math.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous payday lo said...

Beam me aboard, Scotty..... Sure. Will a 2x10 do?

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous inuyasha sex doujin said...

When there's a will, I want to be in it.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous bib tits sex said...

Give me ambiguity or give me something else.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous girl sex squirting said...

Save the whales, collect the whole set

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous arabic ass sex said...

Friends help you move. Real friends help you move bodies.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous amatuer phone sex said...

Magnific!

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous amatuer phone sex said...

Magnific!

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous sex beurettes real said...

Change is inevitable, except from a vending machine.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous devil sex art said...

A flashlight is a case for holding dead batteries.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous oral sex boy said...

Magnific!

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous clonazepam shelf life said...

Lottery: A tax on people who are bad at math.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous name said...

Beam me aboard, Scotty..... Sure. Will a 2x10 do?

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous drunk girls porn said...

I'm not a complete idiot, some parts are missing!

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous rabbit porn said...

Save the whales, collect the whole set

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous adult services porn links adult list said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous lesbian twin sex said...

Build a watch in 179 easy steps - by C. Forsberg.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous ass smacking sex said...

Calvin, we will not have an anatomically correct snowman!

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous gay brazilian porn said...

Build a watch in 179 easy steps - by C. Forsberg.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous cnn com net porn controls useless study said...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous gay threesomes porn said...

Nice Article.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous free tantric sex said...

Friends help you move. Real friends help you move bodies.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous porn password crackers said...

Lottery: A tax on people who are bad at math.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous hardcore tranny sex said...

Please write anything else!

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous illegal uses of ketamine said...

A lot of people mistake a short memory for a clear conscience.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous celeb sex scens said...

Suicidal twin kills sister by mistake!

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous photo school sex said...

The gene pool could use a little chlorine.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous califonia sex offenders said...

Hello all!

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous ceaser sex machine said...

Suicidal twin kills sister by mistake!

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous freckle face sex said...

Give me ambiguity or give me something else.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous japanese internet porn said...

Suicidal twin kills sister by mistake!

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous india sex movie said...

Nice Article.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous watch porn on san andreas said...

Build a watch in 179 easy steps - by C. Forsberg.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous jock sex porn said...

Give me ambiguity or give me something else.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous pokemon sex flash said...

Energizer Bunny Arrested! Charged with battery.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous behind the scenes of a porn movie said...

Give me ambiguity or give me something else.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous korean sex college said...

I'm not a complete idiot, some parts are missing!

 
At Wednesday, 07 November, 2007, Anonymous cheap porn websites said...

Magnific!

 
At Wednesday, 07 November, 2007, Anonymous norwegian teen anal said...

Lottery: A tax on people who are bad at math.

 
At Wednesday, 07 November, 2007, Anonymous passion camping sex said...

Energizer Bunny Arrested! Charged with battery.

 
At Wednesday, 07 November, 2007, Anonymous buy discount phentermine cheap phentermine buy said...

Friends help you move. Real friends help you move bodies

 
At Wednesday, 07 November, 2007, Anonymous phentermine abuse said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

 
At Wednesday, 07 November, 2007, Anonymous phentermine herbal said...

Give me ambiguity or give me something else.

 
At Wednesday, 07 November, 2007, Anonymous ich cgi sex said...

All generalizations are false, including this one.

 
At Tuesday, 26 February, 2008, Anonymous Anonymous said...

shemales fuck guy in ass and cum
Free Tranny Sex Click Here

 
At Sunday, 18 May, 2008, Anonymous ShahRose said...

Assalamualaikum Chef Farid...saya terjumpa add blog Chef dalam fp Pn Hanielliza tu..n tertarik dengan penjelasan Chef tentang bagaimana nak differentiate kek yang ada wine dan yang tidak...saya rasa dah banyak makan kek terkandung wine ni!! Nauzubillahiminzalik ..Astagfirullahal'azim....wallahu alam ...sebab saya tak tau bab perbezaan ni...sejak dari kecik memang suka makan kek dan tak pernah saya tau kek ada wine ...kalau tau pun tak tau nak membezakan...dulu kedai bakeri ni semua orng cina kafir yang buat..susah nak dengar orng Islam ada kedai kek dan pandai buat kek..kalau ada pun tak sesedap kek bakeri yea dak....saya penggemar kek dan tak tahu macamana nak buat kek hehehe...since saya duduk di Tmn Melewar, Gombak KL ni Alhamdullilah dapatla saya beli kek orng Islam buat...ada 2 kedai kek orng Islam disana...mana tau satu hari nanti bolehla saya belajar buat kek dengan Chef Farid....!!

 
At Thursday, 12 March, 2009, Anonymous muffin said...

hmm.terima kasih chef..atas tips yang berguna nih..bersama menuju ke arah halalan thoyyibaa.

 
At Monday, 08 June, 2009, Anonymous Anonymous said...

munasabah.......x semestinya semua org cina menghasilkan kek yg mengandungi wine@arak.....kemungkinan besarnya seseorang tu nak menggunakan tatik yg kotor utk kegunaan lain atau kebaikan utk diri sendirinya......ORANG CINA TAHU APE TU MAKSUD BERDOSA!!!!!Sila menulis blog anda dgn teliti jgn menfitnah SEMUA orang cina lo.....

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home