Assalamualaikum...disini saya berikan resepi Kek Gula Hangus yang saya telah upgredkan (Ubah Suai), so pada sapa-sapa yang sudi, sila la cuba, tak faham nanti tanya la kat saya, jangan malu.nak cari ilmu jangan malu k.......
A. Gula Halus 340 gram- goreng hingga jadi perang.
Air 400 - masukkan kedalam gula yang telah jadi perang tadi. pastu biar kan ia sejuk.
B. Telur (gred B) 200 gram
Susu Pekat Manis 1/2 Tin
Garam sedikit
- Adunkan bahan B hingga jadi kembang -High Speed
- masukkan bahan B kedalam bahan A - Low Speed
- Apabila sudah sebati, masukkan Tepung Kek 250 gram ( Cap Kunci atau Rose Merah) dengan Soda Bikarbonate 10 gram
- Kacau perlahan2
- Kemudian masukkan Margerine 25 gram (dicairkan dahulu) - Low Speed
- Akhir sekali semua bahan tadi ditapis.
- Isikan dalam acuan, bakar pada suhu 200 C selama 30 minit pertama.
Sekian la pelajaran untuk hari ni, berjumpa kita diepisod akan datang,,,salam hormat dan salam sejahtera. Bai-bai..