<BGSOUND loop=infinite src="http://cyberonehost.com/singgah.wma">

Wednesday, September 13, 2006

Resepi Strawberry Muffin (Manual Resepi Chef Sazali)

Cuba la resepi Muffin ini, tentu anda puas hati dengan hasilnya.

1.Gula Halus 200 gram
Butter 200 gram
2.Telur 6 biji
3.Tepung Cake 385 gram
Baking Powder 50 gram
4.UHT Milk 100 ml
5.Minyak Masak 100 gram
6.Strawberry Filling
Proses Kerja:
*Adunkan 1 hingga putih
*Masukkan 2, adun hingga kembang
*Kemudian masukkan 3, adun hingga sebati
*Masukkan 4, adun, diikuti masukkan 5
*Rehat kan doh dalam Chiller selama 2 hari
*Masukkan doh ke dalam Paper Cup, hiaskan bahagian atas doh dengan Strawberry Filling.Bakar dengan suhu 200 C atas dan 190 C dibawah. selama 30 minit.

selamat mencuba...........

4 Comments:

At Sunday, 24 June, 2007, Anonymous K Animah said...

Chef, betul ker batter tu kena rehatkan dalam chiller sampai 2 hari? Tak leh bake terus ker? Apa rasionalnya nak rehatkan sampai 2 hari tu?

 
At Thursday, 11 June, 2009, Anonymous Anonymous said...

chiller tu ape chef? maap budak baru blaja nie :)

 
At Friday, 17 July, 2009, Anonymous Anonymous said...

baru2 ni sy gi kursus PASTRI kt HOTEL BRISDALE, KL(13-16hb7)......... Best sgt2 coz CHEF SAZALI yg ajr. So,tryla wt muffin ni... It's so delicious.......... (^.^)

 
At Friday, 22 April, 2011, Anonymous Anonymous said...

Salam.. sya ingin untuk belajar berbagai2 jenis Muffin. boleh sya tahu bila clss ini akan di adakan.Klo boleh harap dapat kiranya cheffarid untuk contact no 03-61889977.Tkasih.

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home