<BGSOUND loop=infinite src="http://cyberonehost.com/singgah.wma">

Friday, November 03, 2006

Langkah Permulaan Memulakan Perniagaan Bakeri Dirumah

Baru2 ni ada seorang pelajar saya yang dah buka perniagaan bakeri dengan menyewa rumah kedai, minta bantuan saya untuk mengatur strategi memajukan lagi perniagaannya. So kat sini saya nak share dengan anda semua,bagaimana memulakan perniagaan bakeri,yang selamat dengan resiko yang rendah.

Terus terang saya katakan, saya lebih suka kiranya perniagaan ini dimulakan dirumah dahulu----jangan berhenti kerja semata2 nak menumpukan bisnes ini,kena kerja! dalam masa yang sama terima tempahan secara kecil2 dulu,kalau dah dapt tempahan yg banyak,dan pendapatan sudah melebihi pendapatan bulanan semasa bekerja, maka bolehla fikirkan mana yang terbaik.

Saya ni belajar electronic engg, kerjaya chef,tak ada asas acaunt,tapi kalau sudi nak lihat kira2 accaount saya,disni saya nyatakan perkiraan yang sempel.Katakanlah kalau kita nak berniaga buat kek

Aset- Oven RM 1200 + Mixer RM 1000 + Utensil RM 500 = RM 2700
Chocolate Moist Cake 1 kg (Modal RM 10, Jual RM 40-untung RM 30 X 30 biji=RM 900 sebulan-utilities RM 100,masih untung RM 800) ,buat banding cake tu,contoh Resepi Mama ke & dll

marketing! setiap produk yang kita hasilkan ambil gambarnya,print,email,edar pada kawan2,lantik agent,buat blogger(saya boleh ajar cara nak buat blogger-percuma je,pastu link dengan blogger cheffarid atau bakersplace.blogspot.com),kawan2 office(mana diaorang ada masa nak turun pergi beli kek),kelebihannya kek yang kita buat halal,tak ada rum atau wain(sekarang ni dah banyak produk kek dalam pasaran yang gunakan bahan tersebut,rasanya masam2 manis kek tu)Lama-lama insyaallah kek kita jadi terkenal,tempahan makin banyak,barula fikir camna nak buka kedai kek pula.Lagi satu tak ramai usahawan melayu yang buka perniagaan ini,yang saya tahu,damansara x ada,shah alam x ada,PJ x ada,Kelang x ada.masih banyak lagi kekosongan,cukupla setakat ni ada masa kita sembang lagi.............cheffarid

179 Comments:

At Tuesday, 07 November, 2006, Anonymous AIMI said...

assalamualaikum chef! saya setuju dgn chef yg kalo nak buka bakey seeloknye bermula dari rumah.
Tapi kan chef...situasi saya mcm ni.
Skrg saya duduk menyewa di shah alam seksyen 7 ( hampir dgn uitm ) bersama 5 org lagi ( student uitm )...skrg sy bantu kawan uruskan cyber cafe dlm uitm..dlm masa yg sama sy ade jugak buat kek batik untuk dijual disini ( dalam uitm ). Saya ada bercadang utk supply lbih byk kek tu..tp bayangkanla duduk kat apartment satu umah ade 6 org..agak leceh gakla.
Mcm chef kata..better start niaga dr rumah kan...mmg betul.Kalo nak diikutkan sy bleh je stay di rumah mak saya di gombak tu...rumah mmg luasla..senang nak masak. Tapinye...marketing kat kat area situ agak susah..byk beno dah bakery kat situ.
Satu lagi kan chef...kat shah alam ni sy dah dpt 1 tempat yg strategik,kepadatan penduduknya tinggi, mostly penduduknya org melayu, ditambah lagi dgn persaingan yg kurang...setakat ni takde pon pesaing bakeri lain dekat2nye.
disbbkan ni tempat baru..sy kene booking kedai tu cepat2...hopefully kalo dpt tempat tu...dptla sy kembangkan jualan saya.
So,ape pendapat chef? sememangnye sy takde basic bende2 bakeri ni pon...cuma skrg dah rajin attend klas kat bakeri ria tu.

AMY,
aimilia_omar@yahoo.com

 
At Wednesday, 08 November, 2006, Blogger cheffarid said...

timakasih coz respon pandangan saya.dan saya respect kat vision aimilia.bukan saya nak tentukan hidup aimili tapi kalau tinggal dengan kawan2 yg lain susah juga awak nak buat produk.carila jalan penyelesaian dulu,maknanya infranstructer kena plan supaya tak ganggu org lain(aimilia fikirkan).katakan sewa rumah kat sana rm 550(agak je)bahagi 20 hari bekerja=rm27.50,jualan harian,katakanla rm 150-cost25%=rm113.50-sewa rumah (27.50)=rm 88untung kasar.tu baru income rm 150,cari peluang,saya rasa banyak tempat yang boleh dibekalkan dalam uitm tu,market kat luar camna,kilang ada berapa banyak kat SA?,politeknik SA,sebenarnya setiap langkah aimilia untuk menjadi usahawan akan mendedahkan lagi pengetahuan,penampilan,interaksi dengan org ramai.semua ini akan membekalkan ilmu,jika aimilia menceburi perniagaan lain.kdg2 Dig atau Dip itu bukan batu batu loncatan untuk mendapat kerjaya yg baik pada masa sekarang,persaingan terlalu hebat,setiap tahun beribu siswazah grad,tapi kerja kurang,yang pasti mereka perlu makanan untuk hidup,so bisnes makanan ini,mempunyai daya tahan daripada resiko yg tinggi.berkenaan dgn kedai tu,aimilia perlu bersedia dari banyak aspek,financial,marketing,kretiviti dan banyak lagi.so kesimpulannya,maaf kalau saya mencadangkan aimili pindah,plan perniagaan secara sederhana dulu,x semestinya aimilia tinggal sorang,tapi u jadi leader dlm rumah tu dan boleh menentukan apa saja dalam rumah tu.buat berbagai jenis produk(cari pembantu,gajikan sejam rm 3)aimilia cari dan jaga pasaran)ingat!setiap produk untuk tempatu,jgn satu produk sahaja yg sama kena pelbagaikan.ok la nanti ada masa jumpa saya kita sembang lagi

 
At Monday, 13 November, 2006, Blogger ila de cute said...

assalamualakum chef...i memang berminat nak berniaga kecil2 mcm chef cakap le...jgn berenti kerja dulu... i nak tanya pasal oven, apa oven yg bagus ek? i nak beli oven tapi tak tau oven macamana yg bagus, boleh tolong recommend akn tak?

 
At Tuesday, 14 November, 2006, Blogger cheffarid said...

tentang oven,dah ramai saya recoman kan oven yang sesuai,ila boleh tak beri add email,nanti saya emailkan gambar oven tu,sms email ke no 019-3824067

 
At Monday, 27 November, 2006, Blogger ila de cute said...

hai chef, pasal oven tu, boleh tak chef email kan info tentang oven tu ke marsilas@yahoo.com

thanks ye

 
At Monday, 19 March, 2007, Blogger Kak Long Cyber said...

sekiranya belum terlambat lagi, boleh la chef email kat sy (kaklongcyber@gmail.com), oven dan mixer yg sesuai utk sy yg baru2 nak belajar membaking ni..

yg ada kat rumah tu, mixer cinonet yg org adiahkan.. weekend aritu pukul 750gm butter utk buttercream, abis melimpah ruah bowl dia.. (ps: my first time, takleh nak agak.. hehehe).. camno la nak meniaga cam gini..

oven pon gitu cinonet jugak.. muat ngam2 ajer muffin tin yg 6 bijik tu... jenuh kena tunggu.. dah la tu temp pon takleh adjust..

thanks..
kaklongcyber@gmail.com

 
At Saturday, 31 March, 2007, Anonymous anita_ghani said...

Assalamualaikum chef,
Saya ni baru belajar berniaga...saya perlukan info berkenaan dgn oven dan doh divider...(harga/size/dll yg berkenaan)jika tak keberatan chef boleh la email ke anita_ghani@yahoo.com

tq

 
At Wednesday, 02 May, 2007, Blogger rizza said...

a'kum chef..
menarik gak ni..
saya memang dah lama renti kerje..buat masa ni saya tgh praktis buat decorating(buat kek dah reti sikit)..
utk long term , memang saya nak buat homed based business..tapi not now lagi 4 tahun lagi la..
cuma nak gak tau ...
apa oven yg sesuai..memangdangkan nanti bile ade rumah sendiri saya nak terus beli oven yg attach to cabinet..

ok chef..tq..
p/s: seronok ye..dari enggineer jadik chef..(saya dulu pun enggineer gak)..
email: wnfariza@yahoo.com

 
At Thursday, 31 May, 2007, Blogger Zahari Alias said...

Saya berminat untuk menjalankan perniagaan bakeri nie secara kecil-kecilan di rumah, bole tak chef beri cadangan tentang perlatan yang sesuai di gunakan di rumah. Dan sekiranya bole memberikan kos anggaran untuk membeli peralatan itu. email saya mzaharies@yahoo.com

 
At Monday, 23 July, 2007, Anonymous Anonymous said...

Hai Chef,

Sebenarnya i memang mencari2 oven & mixer kat interent ..tapi I terjumpa blog U..so can U email me the detail for those equipment..reganya especially..insyallah..I baru nak berjinak2 ngan business ni..so..I kena buat kertas kerja dulu...TQ

eija6972@yahoo.com

 
At Thursday, 02 August, 2007, Anonymous Anonymous said...

salam,,

saya pun berminat nak tgk oven & mixer yang chef cadangkan tu,dan kalau boleh tolong e-mail kpd saya di
frdahasan68@yahoo.com.my

 
At Friday, 10 August, 2007, Anonymous Anonymous said...

Saya juga berminat untuk melihat oven & mixer yanf chef cadangkan tu dan berapakah harganya.Boleh tak e-mailkan ke kartini@kozato.com.my

 
At Friday, 14 September, 2007, Anonymous Anonymous said...

Hi chef,
saya sgt berminat utk menjadi usahawan, maybe for a start, i should start at home first. Boleh tak kalau chef beri sera sedikit guideline and saya berminat dgn oven yg chef boleh suggestkan..
alamat email saya : donfairos@yahoo.com

 
At Friday, 02 November, 2007, Anonymous Hydrocodone said...

ZZx6qI The best blog you have!

 
At Saturday, 03 November, 2007, Anonymous chemist pharmacy in kerry said...

hVX9wb Thanks to author.

 
At Saturday, 03 November, 2007, Anonymous ama tours said...

Wonderful blog.

 
At Saturday, 03 November, 2007, Anonymous fioricet addiction detox said...

Hello all!

 
At Saturday, 03 November, 2007, Anonymous attorney boards celebrex texas said...

Wonderful blog.

 
At Saturday, 03 November, 2007, Anonymous adoption funding adoption source mortgage adoption lo said...

Good job!

 
At Saturday, 03 November, 2007, Anonymous drug phentermine affect y said...

Magnific!

 
At Saturday, 03 November, 2007, Anonymous card master overnight xanax said...

Good job!

 
At Sunday, 04 November, 2007, Anonymous ibuprofen pills d said...

Wonderful blog.

 
At Sunday, 04 November, 2007, Anonymous comparable to xanax said...

Please write anything else!

 
At Sunday, 04 November, 2007, Anonymous phentermine sale said...

Hello all!

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous JohnBraun said...

crTRsL write more, thanks.

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous couple picture sex said...

Nice Article.

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous donkey having sex said...

Nice Article.

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous animal sex boys said...

Thanks to author.

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous lesbian moms sex said...

Hello all!

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous gage anal video said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous sex addict diary said...

Wonderful blog.

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous erotic teen sex said...

Good job!

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous pantie sex spank said...

Hello all!

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous bbc health sex said...

Nice Article.

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous batam sex hooker said...

Magnific!

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous cyber picture sex said...

Good job!

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous hot sex thumbnails said...

Thanks to author.

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous private sex movies said...

The gene pool could use a little chlorine.

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous male sex doctor said...

All generalizations are false, including this one.

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous nibblz having sex said...

Give me ambiguity or give me something else.

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous dirty sex tips said...

The gene pool could use a little chlorine.

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous free online adult porn stream tv ch said...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous bride sex porn said...

Friends help you move. Real friends help you move bodies.

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous booty fetish sex said...

C++ should have been called B

 
At Monday, 05 November, 2007, Anonymous adult sex frinds said...

Suicidal twin kills sister by mistake!

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous islander sex videos said...

Friends help you move. Real friends help you move bodies

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous hydroxi said...

Save the whales, collect the whole set

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous cialis lowest prices on the internet said...

Thanks to author.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous phenterm said...

When there's a will, I want to be in it.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous inuyasha sex show said...

Build a watch in 179 easy steps - by C. Forsberg.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous bib tits sex said...

Beam me aboard, Scotty..... Sure. Will a 2x10 do?

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous girl virgin sex said...

Ever notice how fast Windows runs? Neither did I.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous ardcore anal sex said...

Give me ambiguity or give me something else.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous all chicks sex said...

Give me ambiguity or give me something else.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous sex augusta ga said...

640K ought to be enough for anybody. - Bill Gates 81

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous debra lafave sex said...

Friends help you move. Real friends help you move bodies

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous old phone sex said...

A flashlight is a case for holding dead batteries.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous cocaine guitar said...

Wonderful blog.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous name said...

All generalizations are false, including this one.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous forced sex free porn clips said...

Magnific!

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous ryan sheckel porn said...

A flashlight is a case for holding dead batteries.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous all worlds studios porn said...

640K ought to be enough for anybody. - Bill Gates 81

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous lesbian sex rpg said...

Good job!

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous asian young sex said...

Calvin, we will not have an anatomically correct snowman!

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous free soft porn girls said...

If ignorance is bliss, you must be orgasmic.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous contactos japonesas peladas gratis blog said...

I don't suffer from insanity. I enjoy every minute of it.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous get porn delivered to your said...

When there's a will, I want to be in it.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous chick getting anal said...

Magnific!

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous freeoral sex videos said...

The gene pool could use a little chlorine.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous porn star pictures said...

Suicidal twin kills sister by mistake!

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous hardcore goth sex said...

Build a watch in 179 easy steps - by C. Forsberg.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous imitrex drug interaction said...

Please write anything else!

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous chinese dress sex said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous pokemon sex fanfiction said...

Good job!

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous busty couch sex said...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous casual sex risks said...

If ignorance is bliss, you must be orgasmic.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous freckle face sex said...

Please write anything else!

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous indian porn gallery said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous insest sex sorties said...

Beam me aboard, Scotty..... Sure. Will a 2x10 do?

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous willd porn videos said...

Hello all!

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous jennie finch sex said...

Build a watch in 179 easy steps - by C. Forsberg.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous predicting babys sex said...

All generalizations are false, including this one.

 
At Tuesday, 06 November, 2007, Anonymous asian porn sites said...

Build a watch in 179 easy steps - by C. Forsberg.

 
At Wednesday, 07 November, 2007, Anonymous knee sex sock said...

If ignorance is bliss, you must be orgasmic.

 
At Wednesday, 07 November, 2007, Anonymous buy gay porn said...

Clap on! , Clap off! clap@#&$NO CARRIER

 
At Wednesday, 07 November, 2007, Anonymous 18 babysitter sex said...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

 
At Wednesday, 07 November, 2007, Anonymous party sex vids said...

Save the whales, collect the whole set

 
At Wednesday, 07 November, 2007, Anonymous buy phentermine with no prescription said...

Build a watch in 179 easy steps - by C. Forsberg.

 
At Wednesday, 07 November, 2007, Anonymous buy phentermine online plus didrex ordering onl said...

I'm not a complete idiot, some parts are missing!

 
At Wednesday, 07 November, 2007, Anonymous phentermine side effects interactions and infor said...

I'm not a complete idiot, some parts are missing!

 
At Monday, 17 December, 2007, Anonymous leeya said...

saya student uitm,saya teringat pesan chef pasal buka perniagaan sendiri,terutamanya bidang kek...org kita sikit.Jadi bila saya fikirkan balik,apa yg chef ckp betul.Saya nak sangat buka kedai kek,dari kecik dulu berangan2..saya pnah keje di secret recipe,a&w...byk lg...kalau blh saya nk bukak kedai mcm diorg..biar bjaya..chef blh tlg saya,saya mmg nak sgt mgikuti kursus kek n pastri,kalau blh saya nak jadual kursus 2008 dn pada hujung minggu..AL-MAKLUMlaa pelajar lg...tkt bz...
blh kirimkn gmbr sal oven 2..tq chef..

 
At Monday, 17 December, 2007, Anonymous leeya said...

neptune86@yahoo.com

 
At Sunday, 23 December, 2007, Blogger fad said...

hi chef..seronok baca idea chef yg starts biz from home.itulah yg SEDANG dan AKAN saya lakukan.SEDANG run own lawfirm from home & AKAN run cakes/pastries sale from home jgk...tu psl searching 4 suitable&affordable courses skrg esp. offered by chaeffarid la...hrp2 chef akan buat class xclusive 4 cakes&deco only(not include buns,etc)
cooking/baking is my true passion.people x tau,then ramai yg pelik knape dh ada lawfirm,then susahpayah nk bljr kek,itu ini.pdhal lawfirm ni xlah seindah yg dsangka cos duit 'masyuk' sgt lmbat,certain cases takes ages!so,rs nya no harm klu sy jadikn hobby i.e. baking sbg sumber ekonomi sampingan. cos raya aritu,kukis sy dpt sambutan mgalakkan.
then saje nk tnya yr personal view:agak2nya adakah idea saya buat home biz sampai 2 (lawfirm&bakery kecil2an)ni 'mengarut'? mcmne agknye dgn time management,adakah sy able to cope equally?
also,pls jugak email sy most suitable oven yg chef sebut tu.mcmne dgn ZANUSSI(with fan for air-curcalation),ok x?price around RM1k jgk...

 
At Sunday, 23 December, 2007, Blogger fad said...

my email:fadrizals@yahoo.com

 
At Thursday, 24 January, 2008, Anonymous shila said...

Chef farid, saya baru jumpa blog ini ..boleh tak chef email kat saya juga..

Adakah oven & mixer ini (chef propose) boleh juga utk kek?

Terima kasih chef, kerana membantu.

 
At Thursday, 24 January, 2008, Anonymous shila said...

email saya ratusofea@yahoo.com. tadi terlupa nak tulis.

 
At Monday, 04 February, 2008, Anonymous najwa said...

chef, saya berminat untuk tahu lebih lanjut tentang oven & mixer ni..tlg email kepada saya ya..tq..

ann_najwa@yahoo.com

 
At Monday, 18 February, 2008, Anonymous Anonymous said...

Saya pun nak juga nama oven tu & anything yg basic yg diperlukan untuk start business bakeri ni. TQ.
lemontse80@yahoo.co.uk

 
At Saturday, 29 March, 2008, Anonymous Anonymous said...

akum, saya tgh tlg bakal bini saya wat bakeri. tlg ajar saya utunk naikkan sale kedai dan jugak jualan luar. untuk pengetahuan chef, kedai baru start operasi dalam 2 bulan. bulan pertama sale almost rm7k. tlg saya chef. saya nak tgk bakal bini saya berjaya. zarir...0136357556

 
At Wednesday, 21 May, 2008, Anonymous Anonymous said...

chef, saya b'minat untuk tahu lebih lanjut tentang oven & mixer ni..tlg email kepada saya ya..mcm nak belajar n mulakn bisnes je :)tq..

nonizwani@yahoo.com

 
At Saturday, 07 June, 2008, Blogger NMZ said...

Saya bercadang untuk membuka kedai kek, tempat pun dah ada. Jadi nak minta panduan daripada chef untuk
-peralatan yang diperlukan
-bekalan bahan mentah
-mencari pembuat kek dan pastri

Sila emailkan kepada nurilahi@gmail.com

Terima kasih

 
At Wednesday, 23 July, 2008, Blogger angel said...

salam chef...
saya telah mengambil kursus flour confectionary and cake deco dan telah bermula dari rumah sejak april dengan mengambil tempahan dari kawan kawan dan menghantar ke sekolah. oleh kerana saya bekerja, saya tidak dapat membuat marketing. saya cuba membuat blog melalui yahoo geocities tapi sangkut tiap kali download page template. harap dapat cadangan dan bantuan chef. tq

adeknash.

 
At Tuesday, 29 July, 2008, Anonymous faqirulmukhlis said...

Assalamualaikum Chef Farid,

Saya ingan memohon jasa baik pihak chef agar dapat emailkan kepada saya maklumat lanjut tentang oven & mixer tu. Terima kasih..

alfaqirulmukhlis@yahoo.com

 
At Sunday, 21 September, 2008, Anonymous sham said...

Assalamualaikum Chef Farid,

Sayaohon jasa baik chef memberi tunjuk ajar mengenai perniagaan bakeri, berapa modal yang diperlukan bagi memulakan perniagaan ini. Minta tolong jasa baik tuan apakah peralatan yang diperlukan diperingkat permulaan.
contoh macam mixer dan oven...

Mohon email kepada saya
sham76@yahoo.com / pertanyaan@batik-warisananggun.com

 
At Wednesday, 22 October, 2008, Anonymous Anonymous said...

Salam Chef,

Saya pun tgh plan nak start buat bisnes dr rumah dulu,jd sy minta jasa baik chef email kat saya antara brg2 basic termasuk oven dan mixer dan klu boleh anggaran harga skali serta jenama yg chef tahu paling berpatutan..terima kasih..email sy...rohayu28@yahoo.com

 
At Tuesday, 16 December, 2008, Anonymous Anonymous said...

chef saya bercadang nak buat perniagaan pasar malam. produknya dua jer. roti kopi dan roti pranchis. roti kopi saya bakar kat situ, roti pranchis saya dah siap bakar dari rumah. saya dari melaka suka nak kursus roti kopi dan peranchis dari chef. bila ada kursus tu. harap dapat bagi komen untuk oven gas yang sesuai saya tempatkan untuk berniaga kat pasar malam. saya cadang nak ubahsuai motor saya dan pasang pembakar roti di bahagian terpi motor. jadi gerai sangkut saya tu juga boleh cdi buka untuk disorong secara manual kalau dapat berniaga dalam premis seperti lobi pejabat. kira 2 dalam 1 ler. boleh berniaga tepi jalan dan dalam premis. dan siap dipasang payung. boleh cadang kan oven yang sesuai dan bagaimana idea saya ini ok tak? nama saya shahrul email: serkam2001@yahoo.com dan no fon 019 621 5527

 
At Monday, 05 January, 2009, Anonymous Anonymous said...

Salam Chef..

Saya juga berminat untuk memulakan perniagaan secara kecil-kecilan dirumah. Bolehtak chef emailkan kepada saya antara perkara2 yang perlu diambilkira untuk memulakan perniagaan tersebut. antaranya, jenis oven apa yg sesuai,mixer,anggaran kosny dan tmpt bahan2 kek yang boleh dibeli dengan murah. sila email kepada saya, hata_tereterobozu@yahoo.com.jasa baik chef,sy ucapkan terima kasih=))

 
At Tuesday, 13 January, 2009, Blogger eya said...

salam, chef. saya berminat memulakan kecil-kecilan di rumah. e-mail kan saya oven dan mixer yg sesuai.roti dan kek sama oven tak?
terima kasih.

 
At Wednesday, 25 February, 2009, Anonymous Intan said...

Salam Chef...

Saya ingin download the ROC form dan maklumat yang berkenaan untuk memulakan perniagaan Kedai Bunga. Jadi, ingin minta Chef bekalkan maklumat to intan.wsy@hotmail.com. Terima kasih.

 
At Tuesday, 10 March, 2009, Anonymous Anonymous said...

chef, boleh rekemen kan oven & mixer yg sesuai dan berbaloi untuk memulakan perniagaan roti dan kek kecil-kecilan dari rumah. emelkan pada saya pocketmoney06@yahoo.com.my

tqvm

 
At Monday, 06 April, 2009, Anonymous Anonymous said...

Slm chef..saya pun nak tau juga nama oven tu & sume2 yg basic diperlukan untuk start business bakeri ni.syukran~
plez email me k:
wid0512_sambal@yahoo.com

 
At Friday, 22 May, 2009, Anonymous Anonymous said...

Chef say berminat nak beli oven boleh tolong email zalyna@hotmail.com

 
At Wednesday, 15 July, 2009, Blogger linda said...

chef, boleh rekemen oven & mixer yg sesuai dan berbaloi utk start bisnes dirumah dulu. Agak2 berapa budget utk kuarkan modal permulaan ye? Boleh chef ajar cmner buat toping (bhn2) atas kek utk toping icing & fondant kek. boleh email inamazadnil@yahoo.com

 
At Monday, 05 October, 2009, Blogger amin.dmms said...

saya sekarang mmg dlm delima tok mengatur langkah membuka satu perniagaan bakeri....saya harap chef dptlh berikan sya tips dan peralatan asas yg saya perlu ader tok mulakan perniagaan bakeri nie....serta modal awal yg saya perlu ader...tq email; zhuyiien@yahoo.com.my

 
At Saturday, 31 October, 2009, Blogger zack zaidi said...

hi...Chef saya zack zaidi orang singapura terlebih dahulu saya ucapkan salam pengenalan,saya ada terbaca email chef tentang oven & mixer yang sesuai digunakan dirumah boleh tak emailkan gambar di zackzaid@singnet.com.sg

 
At Wednesday, 30 December, 2009, Blogger awin said...

salam Chef,

Niat ikhlas chef dalam membantu warga kita amat saya puji. Tahniah. Ramai yang terlalu berahsia dgn ilmu yang tuhan beri. Tahniah sekali lagi.

 
At Friday, 08 October, 2010, Anonymous Nanie said...

Assalamualaikum..Chef tlg emailkan saya mengenai oven dan mixer yg sesuai utk perniagaan dari rumah..sudi2lah ke blog saya...kalau chef boleh bagi pendapat dan nasihat...saya dgn berbesar hati menerima

 
At Saturday, 04 December, 2010, Blogger NoRhAsLiNdA said...

assalamualaikum chef..saya pon berminat nak nak mengenaai oven n mixer yang chef rekomenkan..bleh x send email mengenai kedua2 barang tersebut di anakmayonis_10@yahoo.com..tq

 
At Friday, 11 January, 2013, Anonymous Anonymous said...

cheap sildenafil cheap viagra 50mg - where 2 buy viagra

 
At Sunday, 13 January, 2013, Blogger Aleeya Adriana said...

salam..sy pn nk tau oven yg sesuai untuk memulakan perniagaan membuat kek dirumah..pls email sy ye...iella_fz85@yahoo.com...tq

 
At Saturday, 26 January, 2013, Anonymous Anonymous said...

viagra online without prescription purchase viagra cialis - cheap viagra levitra cialis

 
At Saturday, 26 January, 2013, Anonymous Anonymous said...

viagra online without prescription viagra online rip offs - viagra for women symptoms

 
At Monday, 28 January, 2013, Anonymous Anonymous said...

viagra online without prescription does viagra work with alcohol - purchase generic viagra online

 
At Thursday, 07 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

buy soma online carisoprodol soma drug test - soma 10 off

 
At Saturday, 09 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

buy soma online soma san diego lights - soma shop hyderabad

 
At Sunday, 10 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

buy soma do they test soma drug test - soma drug test long does stay your system

 
At Sunday, 10 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

buy generic soma soma san diego bring me horizon - soma for sale

 
At Sunday, 10 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

buy cialis online cialis 30 day coupon - buy cialis cheap us pharmacy

 
At Monday, 11 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

buy tadalafil online buy cialis pay with paypal - cialis daily available usa

 
At Tuesday, 12 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online tramadol withdrawal ease - tramadol 50 mg ultram

 
At Tuesday, 12 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

buy tramadol free shipping tramadol 50 mg itching - tramadol 100 mg erowid

 
At Tuesday, 12 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

cialis online how to buy cialis online forum - cialis online usa paypal

 
At Wednesday, 13 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl 50 mg 377 - tramadol ultram over counter

 
At Thursday, 14 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

buy tramadol tablets order tramadol cheap - tramadol 100mg buy

 
At Wednesday, 20 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

xanax antidepressant buy xanax online no prescription canada - xanax effects fun

 
At Wednesday, 20 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

xanax cost xanax pills online pharmacy - xanax withdrawal with klonopin

 
At Wednesday, 20 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

xanax no rx xanax while pregnant - xanax pills types

 
At Wednesday, 20 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

generic xanax buy xanax online pharmacy no prescription - 2mg klonopin vs xanax bar

 
At Thursday, 21 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

generic xanax buy xanax uk no prescription - xanax.drugs.com

 
At Friday, 22 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

buy tramadol tramadol 100mg for dogs - legal order tramadol online

 
At Saturday, 23 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

carisoprodol 350 mg carisoprodol watson no prescription - carisoprodol other names

 
At Sunday, 24 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

generic xanax xanax while pregnant - what is xanax high

 
At Sunday, 24 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

buy tramadol cheap tramadol without rx - tramadol withdrawal flu like symptoms

 
At Monday, 25 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

xanax online xanax drug test detection time - order xanax online europe

 
At Monday, 25 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

can you buy tramadol online tramadol hcl used for depression - buy tramadol cheapest

 
At Thursday, 28 February, 2013, Anonymous Anonymous said...

buy xanax online order xanax online free consultation - xanax pregnancy side effects

 
At Friday, 01 March, 2013, Anonymous Anonymous said...

xanax online xanax muscle relaxer - does 1mg xanax do you

 
At Friday, 01 March, 2013, Anonymous Anonymous said...

cheap generic cialis cialis 5mg online usa - cialis daily or as needed

 
At Sunday, 03 March, 2013, Anonymous Anonymous said...

cialis online generic cialis online usa - buy cialis 2.5

 
At Sunday, 03 March, 2013, Anonymous Anonymous said...

cialis online online pharmacy for cialis - cialis online vergleich

 
At Thursday, 07 March, 2013, Anonymous Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol 50 mg dogs side effects - tramadol online international

 
At Friday, 08 March, 2013, Anonymous Anonymous said...

klonopin anxiety klonopin wafers reviews - klonopin dosage restless leg syndrome

 
At Friday, 08 March, 2013, Anonymous Anonymous said...

2mg klonopin buy clonazepam in canada - 2mg klonopin images

 
At Saturday, 09 March, 2013, Anonymous Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol hcl generic ultram - buy tramadol online legit

 
At Monday, 11 March, 2013, Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online tramadol high vs hydrocodone - tramadol and ultram recovery room

 
At Monday, 11 March, 2013, Anonymous Anonymous said...

http://www.integrativeonc.org/adminsio/buyklonopinonline/#9183 klonopin kidney stones - klonopin dosage options

 
At Tuesday, 12 March, 2013, Anonymous Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#61458 generic tramadol 100mg - tramadol for dogs same as humans

 
At Saturday, 16 March, 2013, Anonymous Anonymous said...

http://southcarolinaaccidentattorney.com/#77410 carisoprodol 350 mg ingredients - carisoprodol soma narcotic

 
At Sunday, 17 March, 2013, Anonymous Anonymous said...

buy carisoprodol online without prescription order vicodin online no prescription needed - carisoprodol buy online

 
At Sunday, 17 March, 2013, Anonymous Anonymous said...

carisoprodol 350 mg 350 mg carisoprodol generic soma - carisoprodol withdrawal treatment

 
At Tuesday, 26 March, 2013, Anonymous Anonymous said...

Your οwn article hаs ѵerified hеlpful to myѕelf.
It’s reallу eduсatіonal and
you гeally аre clеarly veгy eԁucatеd in thiѕ гegion.
Υοu get opеned up our sight іn order
to numeгous viеws on thiѕ topic along with intгiguing and stгοng written content.


Нerе is mу blοg :: viagra online
Visit my blog post viagra online

 
At Monday, 08 April, 2013, Anonymous Anonymous said...

Youг own article haѕ verified benefiсial
to uѕ. It’ѕ very educаtionаl and you're simply obviously extremely knowledgeable in this region. You have opened my eye to numerous views on this particular subject using intriguing and strong articles.

my web-site - zolpidem
Also visit my webpage ... zolpidem

 
At Wednesday, 28 August, 2013, Anonymous Anonymous said...

Hi chef, sya pun berminat nk tau ttg oven n mixer yg bagus untuk start busines d rumah?

lydia_annds@yahoo.com

Thanks...

 
At Tuesday, 17 September, 2013, Anonymous arezie said...

hai chef sy pn berminat nk buat bisnes kek.sy pn nk tau oven n mixer pe yg sesuai. amyabang88@yahoo.com

 
At Saturday, 05 October, 2013, Anonymous salmi said...

Salam chef.tak tahu sama ada chef masih aktif di blog @ x..minta jasa baik chef emelkan mixer dan oven yg sesuai. Salmiwati.jamili@gmail.com

 
At Thursday, 24 October, 2013, Anonymous Ain said...

Salam, chef.. harap chef masi active kat blOg ni.. saya pun nak tau juga tentang mixer n Oven yg sesuai.. dan klu bOleh, bOleh tak chef beritahu mOdal untuk buka perniagaan ni berapa..

yien_e@yahoo.com

 
At Wednesday, 27 November, 2013, Anonymous Anonymous said...

Salam cheffarid,

Saya juga harap chef masih aktif mengendalikan blog ini dan saya juga berminat untuk mengetahui tentang oven,mixer dan cara memulakan perniagaan. Mohon emel saya di eezmalinasazza@yahoo.com

Terima kasih ;)

 
At Wednesday, 27 November, 2013, Blogger Farahanim MK said...

Salam cheffarid,

Saya juga harap chef masih aktif mengendalikan blog ini dan saya juga berminat untuk mengetahui tentang oven,mixer dan cara memulakan perniagaan. Boleh email dekat saya? email : farahanim3009@gmail.com

Terima kasih chef..

 
At Thursday, 05 December, 2013, Blogger Nik Nur Ashikin Bt. Ismail said...

Assalam chef..sye bru mula jual kek sket2 je n sye hntar kt uitm..sye nk tau sal oven n mixer yg seswai..n sye nk tau jgk care nk bkk blog..harap chef reply..ni emel sye niknurashikin@ymail.com

 
At Thursday, 05 December, 2013, Blogger Nik Nur Ashikin Bt. Ismail said...

Assalam chef..sye bru mula jual kek sket2 je n sye hntar kt uitm..sye nk tau sal oven n mixer yg seswai..n sye nk tau jgk care nk bkk blog..harap chef reply..ni emel sye niknurashikin@ymail.com

 
At Monday, 13 January, 2014, Anonymous Anonymous said...

Assalam chef sy jg tgh mencari oven dan mixer utk roti, bercadang nk buat partime dirumah... Bole email pd sy melatiemas916@yahoo.com.my

 
At Thursday, 16 January, 2014, Blogger nur 'adilah ramli said...

Assalammualaikum chef...sy br bc post ni..leh sy tau pe oven, mixer dll brg pntg tuk start baking..bole email di adilahramli2307@gmail.com

 
At Friday, 17 January, 2014, Anonymous Anonymous said...

slm.chef whtsap sy pic oven n mixture yg ok n x brapa mhl...lg 1,bg ckit tip supaya kek x bntat...0142675911-ika

 
At Friday, 14 March, 2014, Blogger Eva Ezurien said...

ari ni kek sy kna komen...sy jual kek coklat moist dlm bekas kecil rm80sen pd customer. ..selalunyer sy jual rm1.50... tp die complain sy isi sikit dlm bekas....sy tlg die...tp die komen n hebahkn pd semua...erm klu sy tau sy x jual murah...sy amik jer rm 1.5 mcm biasa...

 
At Monday, 31 March, 2014, Blogger misz fatyen said...

salam chef,
saya ade dip civil eng. & skarang ni buat bisnes kek dan tart dirumah memandangkan jadi pengganggur ni.. bole x chef share tips agar bisnes ni sentiasa maju dan mampu bertahan bersaing dengan peniaga lain ? cita2 nak bukak cafe & dobi tp belum ckup modal..& bole share mne2 tempat yang sesuai utk dptkan lebih ilmu mengenai perniagaan. bole email di misz.fatyen@gmail.com

 
At Monday, 14 July, 2014, Anonymous leen said...

Asslm chef..tq sudi kongsi ilmu. Sy juga sdg menjalankan bisnes ini di rumah. Mohon perkongsian ilmu dari chef utk apa2 sahaja yg berkaitan dalam bidang ini termasuk oven dan mixer ke mazleen_upsi@yahoo.com tqvm

 
At Monday, 08 September, 2014, Anonymous nadia said...

salam chef, sy bkerja sebagai pegawai disebuah syarikat. bulan ni adalah bulan terkhir sy bkerja kerana tpksa ikut suami. sy akk berpndah ke seremban. tp smpai skrg sy msh x dpt kerja ataupun interview., sy rncg untuk mula kan biz kek dr rumah sbb sy ade serba sedikit basic, cuma sy tidak tau mcmn nk market kan kek sy sbb seremban bkn tmpt sy, rakan2 pun xde di situ, nk bwk ke opis suami, suami bkerja sndiri.. jadi untuk langkah pertma ape perlu sy buat.. sy risau la sbb tiap2 bln da biasa dpt income,, skrg ni agak takut jgk..
hrp chef blh email kan ape2 tips untuk sy nadiahramdzan@yahoo.com sy juga nak tau tuk beginner mcm sy ape yg perlu sy beli dulu. oven bsr sy da ade, tp kit2 lain sy xtau ape yg ptt bli,, tkut terlebih membeli ape yg x patut

 
At Saturday, 01 November, 2014, Blogger Atie Delight said...

Saya juga berminat untuk melihat oven & mixer yanf chef cadangkan tu dan berapakah harganya.Boleh tak e-mailkan ke atiedelight45@gmail.com

 
At Tuesday, 25 November, 2014, Anonymous Anonymous said...

Sy 2thn jd engineer pun dah rasa tak larat. Hari2 balik lewat 7pm to10pm.
Memang plan nak buat bisnes.
Ini yang terbaik...

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home