<BGSOUND loop=infinite src="http://cyberonehost.com/singgah.wma">

Sunday, June 11, 2006

Resepi Simple Cheese Cake

Hari Ahad ni x tahu nak buat apa.malam tadi sebuk kat IJN, (Semoga ALLAH s.w.tberikan ketenangan kepada sepupuku Taib Mansor menghadapi saat yang genting ini...Amin)
Sekarang kat office, tergerak hati nak buat amal jariah sikit, nak beri resepi Simple Cheese Cake.Biasanya kalau buat Cheese Cake banyak perkara nak dibuat, tapi resepi yang nak diberikan ini, adalah resepi yang senang dan mudah dibuat.

1. Spong Cake Mix 500 gram
Telur(B) 9 biji
Susu UHT 100 ml
2. Cream Cheese 500 gram
3. Minyak Masak 100 ml

Prosese Kerja:
1. Adunkan (1) hingga menjadi kembang - High speed
2. Cairkan Cream Cheese(double Boiller)
3. Masukkan Cream Cheese kedalam (1)- Low Speed.Adun hingga sebati
4. Masukkan minyak hingga sebati - Low speed.adun jangan lama sangat,
nanti kualiti kekak akan terjejas.
5. Masukkan ke dalam acuan, isikan acuan di didalam takungan yang berisi air,
bakar pada suhu 150 C selama 45 minit pertama.

Nota; Saya tidak meminta bayaran, tapi untuk kali ini, cukuplah kiranya anda
dapat mendoakan kesejahteraan sepupu saya yang kritikal di IJN. semoga seluruh
keluargaku tabah menghadapi dugaan ini........

4 Comments:

At Friday, 25 January, 2008, Anonymous Anonymous said...

Hi Chef,

Bolehkah saya tahu anggaran berat cheese cake resipi chef ye?

 
At Friday, 15 February, 2008, Anonymous Anonymous said...

hi chef....
bleh tahu tak camne nk buat sponge cake tu...?

 
At Friday, 15 January, 2010, Anonymous Anonymous said...

sponge cake tu beli je kat kedai...yang bahan mix punya....apa daaaa....

 
At Thursday, 11 November, 2010, Anonymous Anonymous said...

kenapa takda gula?

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home