<BGSOUND loop=infinite src="http://cyberonehost.com/singgah.wma">

Wednesday, May 23, 2007

Mengenali MIXER

Assalamualaikum...salah satu peralatan yang wajib untuk membuat membuat produk bakeri ialah Mixer atau Mesin Pengadun. Mixer yang banyak terdapat dalam pasaran sekarang kebanyakannnya buatan China, Taiwan & Italy. Daripada pemerhatian yang saya buat, Mixer keluaran China telah terdapat peningkatan kualiti sejak 2 tahun kebelakangan ini. Apa yg telah saya difahamkan oleh pengedarnya disini adalah kerana kebanyakan syarikat Taiwan telah membuka kilang pengeluarannya di Tanah Besar China, dan secara langsung telah berlaku pemindahan teknologi dari Taiwan. Disini saya ingin berkongsi pengetahuan dengan pengunjung Blogger jenis Mixer dan kapasiti pengeluarannya:

1. Hand Mixer (Anggaran Harga RM 70 - RM 200)
Banyak digunakan oleh suri rumah membuat produk bakeri untuk kegunaan keluarga.Untuk menghasilkan produk bakeri yang baik pengguna hendaklah memegang Mixer sambil mengadunkan dough.ini dilakukan dalah untuk mempastikan pusingan "Wish" akan kena pada setiap dough yg ada didalam mixer. Jika membuat Bun, apabila dough yang diadun, telah berkumpul pada wish tu, pengguna hendaklah mengeluarkan dough dan melakukan proses bantingan untuk mendapat dough Bun yg elastik.





2. Kitchen Aid Mixer (Anggaran Harga RM 2200)

Buatan USA, tahan lasak, kapasiti pengeluaran 20 minit (30 biji Bun) , kawalan kelajuan 1,2,3,4,5. Kapasiti Tepung 1 kg

3. Plenatary Mixer 8 QT (Harga RM 1000 ) - Mixer yg cheffarid jual

Buatan China, sesuai untuk membuat Bun & Cake, kawalan kelajuan menggunakan Veriable Resistor(VR). Kapasiti Tepung 1 kg. 20 minit (45 biji Bun). Setakat yg lepas, lebih 30 org dah beli Mixer ni, alhamdulillah, belum ada sebarang komplain kerosakan.

4. 20 QtMixer-Single phase

Buatan Taiwan - RM 3500 &Buatan China - RM 1800

Kapasiti Tepung 3 kg, 2o minit penggunaan boleh menghasilkan 100 biji Bun


5. 40 Qt Mixer-Single Phase
Buatan Taiwan RM 6800 & Buatan China RM 4000
Kapasiti Tepung 8 kg, Pengeluaran 20 minit penggunaannya 260 biji Bun



6. Spiral Mixer
Taiwan
Kapasiti 10 kg tepung RM 8500
Kapasiti 25 kg tepung RM 12,500
Jika menggunakan Spiral Mixer, kualiti Bun atau Roti akan menjadi lebih baik kerana putaran semasa adunan adalah menyeluruh kepada dough.


9 Comments:

At Thursday, 24 May, 2007, Anonymous Dania said...

salam cheff ..
kalau mixer jenama kenwood tu ok tak?anggaran RM1000++ juga

 
At Wednesday, 30 May, 2007, Blogger cheffarid said...

ok gak tapi jgn beli jangan beli yg cover plastik coz nanti kepala mixer dgn badannya akan longgar.beli yg s/steel nya.

 
At Monday, 16 July, 2007, Anonymous Anonymous said...

Assalamualaikum Chef, sekiranya saya berminat untuk membeli mixer 8qt buatan China tu, kat mana saya boleh dapatkan? Dan bagaimana pula kalau saya nak beli yang Kitchenaid tu? Saya dah banyak masuk website Kitchenaid tapi tak jumpa pengedarnya kat Malaysia ni.

 
At Wednesday, 01 August, 2007, Anonymous nabialishad said...

chef farid..kalau nk beli mixer dari chef nih..boleh ke kiranya bayo bulan2? hehe..sekadar bertanya..

 
At Tuesday, 13 November, 2007, Anonymous Anonymous said...

halo

 
At Tuesday, 13 November, 2007, Anonymous Anonymous said...

sy ingin membeli mesin pengadun tepung untuk membuat kuih siput dlm kapasiti 3kg.boleh chef tunjukkan mesin pengadun yg sesuai utk sy gunakan...

 
At Friday, 03 July, 2009, Anonymous Anonymous said...

saya nak bli yg 3 kg kalau boleh hari ini juga.tolong cheff bagi nama kedai kalau x ada stok pada cheff.

 
At Saturday, 12 January, 2013, Anonymous Anonymous said...

Klo pengadun jenama venus ok x chef?

 
At Tuesday, 05 March, 2013, Anonymous Anonymous said...

Aslkm chef...mcmna nak bli kitchenaid or plenatary tu yek?pls wsap sy 0169367641

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home